Ekonomi 05 Haziran 2024, 14:46
Ekonomi
TARIM
İlçe ekonomisi önemli ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalıdır.İlçede ekilebilir tarım arazisi 41 bin 185 hektar olmasına rağmen , bunun ancak 21 bin hektarlık bir kısmını kullanabilmektedir.İlçede tahıl (buğday, arpa) ziraati ön plana çıkmaktadır. Son dönemlerde ekim alanları yaygınlaşan, üretici ve ilçe ekonomisine önemli kazançlar sağlayan tütün yörenin bir diğer önemli tarım ürünüdür. İlçede sebze ve meyvecilik yapılmakla birlikte ancak yerel ihtiyacı karşılayabilmektedir. Yetiştirilen belli başlı meyveler: Dut, ceviz, armut, kızılcık, erik, ayva, kiraz, vişne, elma, karadut, badem, şeftalidir.
Geniş yaylaları bulunan Şebinkarahisarhayvancılık faaliyetlerine çok müsaittir. Asarcık, İndimerek, Saydere, Yedigöz, Sarıçiçek, Çetek Yaylaları en meşhuryaylalarındandır. Yörede küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, birlikte yapılmakta olup sığır ve koyun sayısında son dönemlerde hızlı bir artış görülmektedir. Süt üretimi yüksek olmasına rağmen, ulaşım imkânlarının elverişsizliği ve ilçede hayvansal ürünleri işleyen kuruluşların yetersizliğinden dolayı bu ürünler evlerdeişlenmektedir.
İlçenin geniş bozkır bitki örtüsüne sahip olması nedeniyle arıcılığa elverişli özellikler taşımaktadır. 1988 verilerine göre şehirde 10 bin civarında arı kovanı bulunmaktadır.
SANAYİ DURUMU
Şebinkarahisar, bir hayvan ürünleri merkezidir. İlçe genelindeki günlük ortalama süt üretimi 200 ton civarındadır. Ancak bu üretim değerlendirilememektedir. Yeterli ulaşım organizasyonları kurulamadığı için mevcut durumdaki 2 küçük fabrika bile tam kapasite ile çalışmamaktadır. İlçedeki meyve üretimi meyve kurusu, pestil ve pekmez olarak değerlendirilmektedir. Bu ve bunun gibi bir çok doğal kaynağın olması nedeniyle küçük de olsa bu ürünlerle ilgili tesisler kurulmuştur.
Şebinkarahisar'da modern anlamda gelişmiş sanayi kuruluşu yoktur. 500 civarında irili ufaklı esnaf bulunmaktadır. İlçenin en önemli sanayi kuruluşu Çağlayan Köyü yakınlarındaki Çinko- Kurşun Flatasyon Tesisleridir. Ayrıca çivi üretim tesiside kurulmuştur
Şebinkarahisar çevresindeki sanayi tesislerini çoğunlukla marangoz atölyeleri ile zirai aletler üreten ve tamir eden işyerleri meydana getirmektedir.
Atölye tipi işyerlerinin en yaygını marangozhanelerdir. Arı kovanları ve bal çerçeveleri, bazen kapı ve pencere, bazı mobilyalar, sofra oklava, gibi mutfak aletleri ile çoğunlukla kereste üretiminin, bu işletmelerde yaygın olduğu görülmüştür. Diğer bir büyük imalat gurubunu zirai alet üreticileri oluşturmaktadır. Bu işyerleri siparişe bağlı olarak römork, tırmık gibi zirai aletleri üretirken çoğunlukla bunların tamiratı ile uğraşmaktadır. 2023 yılanda OSB Kurulum çalışmaları için yaklaşık 200 işveren başvuru yapmıştır.
ORMANCILIK
Şebinkarahisar çevresi doğal bir orman sahası olmasına rağmen, yüzyıllardan bu yana süren orman tahribine bağlı olarak orman açısından fakirleşmiştir.
Yöredeki orman arazisi Şebinkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü verilerine göre 24.888 ha. genişliğindedir. İlçe genelindeki orman arazisinin ancak %72,0'ı çeşitli kalitedeki ormanlarla kaplı durumdadır. Geri kalan arazi boş sahaları ve çalılıkları Kaplamaktadır. Bu oran bütün ilçe arazisine uygulanırsa gerçek orman alanlarının oranı %18,4'e düşmektedir.Şebinkarahisar bu değer ile Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. (Türkiye ortalaması %26)
Şebinkarahisar ormanları yükselti, bakı, topoğrafik özellikler gibi sebeplere dayalı olarak bir kademelenme göstermektedir. Avutmuş Çayı çevresindeki sırt alanlarda ve tepelerin çevresinde su bulunan kısımlarda kavak, fındık gibi türler yayılırken diğer alanlarda meşe türleri yaygın durumdadır. Yörenin hakim orman örtüsünü meydana getiren sarıçam ve göknar ormanları yüksek sahalarda (1600-1800m.) yaygındırlar. Bunlar yer yer karışık halde bulunurken daha alt kademelerde kavak, sarıçam ve göknarın birlikte yer aldığı görülür. Şebinkarahisar ormanlarında yapacak ve yakacak odun üretimi yapılmaktadır.Yapacak odun üretimi iğne yapraklı ağaçlardan sağlanmaktadır. Bu üretimin büyük çoğunluğu çam ve daha azı göknar ağaçlarından elde edilmektedir. Tomruk, maden direği, sanayi odunu, kağıtlık odun kesimleri yapılmaktadır. Yakacak odun üretimi ise ibreli ve yapraklı ağaçlardan temin edilmektedir.
MADENCİLİK
Şebinkarahisar çevresi, çeşitli madenlerin bulunmasşı açısından zengin bir bölge meydana getirmektedir. Çevrede şap (Alünit), pirit, granit, linyit,uranyum ve kurşun-çinko yatakları bulunmaktadır.
Şebinkarahisar bir şehir olarak önemini ilk çağlardan XV-XVI. Yüzyıllara kadar verimli olarak işletilen şap madenine borçluydu. Bugün de halen çok zengin olan yöre rezervlerideğerlendirilmemektedir. Yörede şaplıca ve Konak çevrelerinde 30 milyonton görünür rezerv bulunmaktadır.
Yörede işletilebilir özelliklerde granit mostraları, uranyum yatakları Doğanyuva ve Tepeltepe çevrelerinde ekonomik bulunmayan linyit yatakları ayrıntılı şekilde incelenmeyen pirit oluşumları bulunmaktadır. Günümüzde Şebinkarahisar çevresinde işletilen tek maden, kurşun-çinko madenidir.
Arama çalışmaları ile arttırılabilecek, 3-5 milyon ton civarında bir mevcut rezerve sahip olan maden, İnler Yaylasında açılmıştır.